Biografie

Op 17 juni 1997 ben ik geboren in het Juliana ziekenhuis in Ede. Dat ging niet zo maar, er moest een vacuümpomp aan te pas komen om mij ter wereld te brengen. In januari 1998 merkte de kinderarts dat er iets niet helemaal goed was en is er een MRI-scan gemaakt. Daaruit bleek dat ik voor of tijdens de geboorte een hersenbloeding heb gehad. Daardoor heb ik een Hemiparese rechts, dat is een eenzijdige verlamming. Het komt erop neer dat je één kant van je lichaam niet goed kunt bewegen en sommige spieren te gespannen zijn. De vooruitzichten zagen er niet goed uit, ik zou nooit kunnen lopen of praten. Maar dankzij heel veel therapie en doorzetten kan ik nu bijna alles. Ik heb nog wel moeite met lezen en leren en leg ik moeilijk contact met anderen. Mijn IQ is lager dan gemiddeld en ik heb een tijd lang epilepsie gehad. Maar ja, “Nobody is perfect”.

Mijn schoolcarrière begon op basisschool ‘De Dukdalf’ in Dronten. Na drie jaar ben ik naar de ‘Enkschool’ in Kampen gegaan waar ik meer les kreeg in taal en logopedie. In 2007 kwam ik uiteindelijk op speciaal basisonderwijs ‘De Driemaster’ in Dronten terecht. Daarna volgde ik praktijkonderwijs op het Almerecollege in Dronten. Na het afronden van de entreeopleiding Gezond & welzijn op Landstede in Dronten, ben ik in september 2015 gestart met de opleiding “Sport & bewegingsbegeleider” in Zwolle. Deze niveau 2 opleiding heb ik inmiddels afgerond en ik hoop in juni 2019 af te studeren als “Sport & bewegingsleider” en mijn Fitvak A (fitness instructeur) te halen.

Sporten en bewegen heb ik altijd veel gedaan, denk maar eens aan al die therapie die ik heb moeten volgen. In 2007 en 2008 heb ik aan paardrijden voor gehandicapten gedaan. In september 2008 ben ik begonnen met judo bij Stichting Shoganai Judo Dronten. Mijn zus Caitlin zat al op judo en dat leek mij ook leuk. In november 2009 heb ik voor het eerst meegedaan aan een judowedstrijd voor mensen met een beperking (aangepast judo, of A-judo) en werd meteen derde. Via dit toernooi zijn mijn vader en ik in contact gekomen met Special Olympics en hebben we ons ingeschreven voor de Nationale Spelen in 2010. Ook daar werd ik derde maar brak ook mijn onderbeen op drie plaatsen.

Bijzondere prestaties

In juni 2011 heb ik meegedaan aan de Special Olympics World Summer Games 2011 in Athene. Dit zijn de Olympische Spelen voor verstandelijk gehandicapten en (in 2011) het grootste sportevenement te wereld. Daar won ik een bronzen medaille. Eind 2012 heb ik voor de eerste keer meegedaan aan het NK G-judo. Dat ging beter dan verwacht want ik werd tweede van Nederland! Op 16 november 2013 deed ik voor de tweede maal mee en werd Nederlands Kampioen! 29 augustus 2015 heb ik voor het eerst het British Open op mijn naam gezet. In 2016 won ik het Duits Open, Swiss Open, voor de tweede maal het British Open en werd ik voor de derde keer Nederlands kampioen. Op 22 oktober 2017 werd ik Nederlands eerste Wereldkampioen ID-judo, niveau 1 en gewichtklasse tot 70 kilo en op 24 augustus 2018 won ik goud op de eerste Europese ID-judo kampioenschappen in Londen. Een overzicht van al mijn prestaties en prijzen vind je via het menu “Prestaties“.

Tegenwoordig train ik vrijwel iedere dag. Bij Shoganai in Dronten volg ik momenteel drie keer per week wedstrijd- en techniektraining. In 2015 en 2016 trainde ik regelmatig bij Topjudo Kenamju. Tijdens deze fysiek en mentaal zware trainingen leerde ik veel van toptrainers en topjudoka’s. Krachttraining doe ik 3x per week bij Leisure World Fitness. Verder onderhoud ik mijn conditie door regelmatig hard te lopen. Kortom “Judo is my life!”

Karakter

  • Aardig en sociaal (“ik chill graag met mijn vriendinnen”)
  • Nieuwsgierig en leergierig (“liever theorie dan praktijk”)
  • Doorzetter (“ik probeer alles uit, opgeven kan altijd nog”)
  • Gedreven en ambitieus (“ik ga voor goud!”)

Sport en handicap

Ik heb een lichamelijke en verstandelijke beperking. Sporten is erg belangrijk voor mij. Via mijn zus Caitlin ben ik judo gaan beoefenen. Bij judo denken heel veel mensen: dat is toch een vechtsport en denken dan direct aan geweld of blessures. Judo betekent letterlijk “de zachte weg” en is een sport waarbij (meer dan in andere sporten) het respect voor de medemens en discipline centraal staan. Het is een evenwichtsspel wat begrensd wordt door duidelijke regels. Door regelmatig te trainen verbetert je evenwicht, coördinatie, kracht en fitheid. Het leren van nieuwe vaardigheden stimuleert het geheugen.

Verder is het een heel sociale sport en leer je veel nieuwe mensen kennen. Door wedstrijdjes te doen tijdens de training of toernooien, probeer je uit wat je in de les hebt geleerd. En winnen is natuurlijk het aller leukst en goed voor je zelfvertrouwen!
Dankzij het judo heb ik veel geleerd en ben ik zelfverzekerder. Ook heeft het een positief resultaat op mijn handicap. Bij judo moet je elkaar goed vast pakken (dat heet een pakking). Doordat ik mijn rechterhand minder goed kan gebruiken, is dat lastig voor mij. Maar door het steeds te doen, stimuleer ik mijn rechterhand en gaat het steeds beter.

Aangepast judo is een tak van deze sport die speciaal mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking is. Ook worden er Aangepast judotoernooien georganiseerd. Je hoeft niet lang op judo te zitten om mee te kunnen doen aan wedstrijden. Juist bij Aangepast judo kun je al heel snel meedoen. Ook kun je meedoen aan de Special Olympics Nationale Spelen. Aan dit tweejaarlijks georganiseerde evenement doen ongeveer 2500 sporters met een verstandelijke handicap mee in 14 verschillende takken van sport, waaronder judo. Het evenement duurt 3 dagen en heeft een echte openings- en sluitingsceremonie. Als je geluk hebt, kun je worden geselecteerd om naar de European of World Summer Games te gaan. Ik ben zo’n geluksvogel en ben in juni 2011 naar Athene geweest! Maar ook JIJ kunt dit bereiken. Ga eens kijken bij een sportvereniging en doe mee. Sporten is leuk en gezond. Door sport leer je veel mensen kennen in binnen- en buitenland. Dus blijf niet zitten achter je computer en ga sporten!

Reacties zijn gesloten.