Blog: Special Olympics World Summer Games 2011 Athene

Nog meer foto’s…


Coach van judoteam NL Ruud Ham en fotografe Rachelle Cornelissen hebben tijdens het verblijf op Cyprus en de Special Olympics World Summer Games in Athene prachtige foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn te bewonderen via de onderstaande link.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Kijk ook een op de website van Rachelle Cornelissen en de website van wedstrijdjudoteam Hoogendijk


Huldiging en judoexamen Kayleigh (6 juli 2011)


Vanmiddag om 14:00 uur waren kayleigh en haar ouders op bezoek op het gemeentehuis van Dronten. Op uitnodiging van de wethouder van Sport, Hans Engelvaart, mocht Kayleigh haar bronzen medaille tonen en haar ervaringen vertellen. Bij dit bezoek waren ook een journaliste en fotograaf van de Stentor aanwezig. Kayleigh was nog behoorlijk vermoeid van haar terugreis maar kon alle aandacht toch waarderen. In de editie van de Stentor van 7 juli zal een uitgebreid artikel verschijnen.


Na de huldiging, stond er vandaag ook een judo examen voor Kayleigh en haar zus Caitlin op het programma. Voorafgaand aan het examen werd Kayleigh onder luid geapplaudiseerd door alle aanwezigen gefeliciteerd en mocht ze plaatsnemen naast trainer Harry Martens om te groeten. Het examen begon met een warming-up waarbij de judoka’s Ebi, voor- en achterwaarts valbreken, radslagen en arabieren lieten zien. Hierna was er aandacht voor grondtechnieken zoals kantelen, houdgrepen en verwurgingen. Ook staande technieken, zoals de schouderworp op de knieën en sutemi’s werden gedemonsteerd.

Aansluitend moesten een aantal judoka’s een programma laten zien. Dit houdt in dat ze, samen met hun partner, een aantal worpen moeten voordoen. Kayleigh mocht als eerste en liet, samen met Shannon, een aantal mooie worpen zien.
Kayleigh moest eigenlijk examen doen voor haar tweede groen slip maar werd direct bevorderd naar de groene band. Volgens trainer Harry Martens is Kayleigh dit jaar continu met judo bezig geweest. Naast trainen en wedstrijden, heeft Kayleigh veel PR-werk gedaan. En hier profiteren Shoganai en de gehandicaptensport van mee. Hard werken resulteert in goede prestaties, waarbij de bronzen medaille natuurlijk een hoogtepunt is, en wordt passend beloond.
Kayleigh’s vriendin en judo-partner Shannon slaat ook een slip over en kreeg twee oranje slips uitgereikt. Ook zij heeft veel progressie laten zien en prima wedstrijdresultaten neergezet.
Zus Caitlin mocht haar tweede bruine slip in ontvangst nemen. Zij zal in december proefexamen doen voor de bruine band.


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Klik hier om de fimpjes te bekijken.


Sluitingsceremonie en ontvangst op Schiphol


Maandag 4 juli zijn de Special Olympics World Summer Games 2011 officieel gesloten met een ceremonie. Na de parade van alle atleten, waren er diverse optredens door Griekse artiesten. Na de speeches werd de vlag gestreken en werden we getrakteerd op een spectaculaire vertoning. De Olympische vlam werd gedoofd en toen barste het feest los met een optreden van de Wonder Girls. De sluitingsceremonie eindigde met een prachtig vuurwerk.
De Nederlandse delegatie heeft boven alle verwachtingen gepresteerd. De 86 sporters hebben in totaal 95 medailles mee naar huis genomen: 36x GOUD, 33x ZILVER en 26x BRONS.


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Team NL was laat “thuis” en mocht de volgende ochtend om 05:15 uur opstaan om te vertrekken richting het vliegveld van Athene. Het inchecken verliep soepel en de vlucht ging op tijd weg. Bij de aankomst op Schiphol stonden honderden familieleden en vrienden de sporters en coaches op te wachten. Hart van Nederland, Schiphol TV en het Jeugdjournaal waren ook ter plaatse en maakte opnamen. Klik op de onderstaande links om de uitzendingen te bekijken.
Uitzending Jeugdjournaal
Uitzending Hart van Nederland
Uitzending Schiphol TV


Grote successen voor judoka’s Team NL


Na een uitstekende prestatie van de Nederlandse judoka’s op donderdag 30 juni, zijn ook de resterende dagen van het judotoernooi in Athene uiterst succesvol verlopen. Op vrijdag kwamen Stefan, Mark, Rosita en Jeremy in actie. Tijdens de laatste wedstrijddag mochten Famke, Alexandra en Léon strijden om het eremetaal. Er werd fanatiek gestreden en dat leverde de volgende “vangst” op: 4 maal GOUD (Ilse, Stefan, Jeremy en Famke); 2 maal ZILVER (Frank en Greetje); 4 maal BRONS (Kayleigh, Rosita, Mark en Léon) en nog 2 maal een vierde plaats (Vincent en Alexandra). Alexandra moest na haar eerste partij opgeven in verband met een virusinfectie.
Na afloop van de prijsuitreiking op zaterdag, barste er een spontaan feest los waarbij alle judoka’s, coaches en vrijwilligers de mat op gingen en dansten op Griekse muziek. Daarnaast kwam er een ware ruilhandel op gang tussen de Nederlandse supporters en de vrijwilligers. De oranje kleding en attributen bleken erg gewild en populair en werden gerolen tegen polo’s en petten van de organisatie.
Complimenten gaan naar de coaches Rob, Ruud en Marty die een echt team hebben gesmeed. Successen werden afgewisseld met emotionele momenten. Bovenal kunnen ze trots zijn op de uitzonderlijk goede prestaties van hun kanjers.
Zondag hebben de judoka’s een rustdag. Maandag 4 juli worden de Special Olympics World Summer Games officieel afgesloten met een sluitingsceremonie. Dinsdag 5 juli vertrekt de Nederlandse delegatie op weg naar Nederland waar ze rond 12:55 uur op Schiphol worden onthaald.


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Kayleigh wint OLYMPISCH BRONS!

Athene – Donderdag 30 juni jl. heeft Shoganai G-judoka Kayleigh Heerikhuisen Olympisch brons gewonnen bij de Special Olympics World Summer Games. Tijdens de eerste dag van de judowedstrijden kwam de Flevolandse na maanden voorbereiding voor het eerst in actie in een zeer zware poule. Met winst op de Belgische Julie Bougeois wist Kayleigh het brons veilig te stellen.

Na bijna een jaar voorbereiding vertrok Kayleigh Heerikhuisen met Team NL op 20 juni jl. naar het bloedhete Cyprus. Tijdens een vierdaags Hosting Program konden de sporters wennen aan het klimaat en kennismaken met de Griekse cultuur. Op 24 juni vloog Team NL naar Athene voor een feestelijke ontvangst op de Nederlandse ambassade, te midden van familie, sponsoren en prominente Nederlanders.

In Athene konden de judoka’s afgelopen maandag voor het eerst de mat op voor een centrale training. Dinsdag vond de divisioning plaats waarbij de poules werden samengesteld. Tijdens een training in drie sessies werden de judoka’s nauwlettend geobserveerd zodat de poule zo gelijkwaardig mogelijk konden worden gevormd.

En donderdag was het dan zo ver. Vijf Nederlandse judoka’s, waaronder Kayleigh, mochten om het eremetaal gaan strijden. Na een voorstelronde gingen de wedstrijden van start. De Zweedse Camilla Gunnarson was Kayleigh’s eerste tegenstander. Na een sterk begin, laat een gespannen Kayleigh zich verrassen en komt in de houdgreep terecht waardoor ze met ippon verliest. In haar tweede partij komt de Flevolandse sterk terug en scoort wazari en ippon. Vervolgens staat de Nederlandse Ilse van den Berg klaar om het tegen Kayleigh op te nemen, een geode bekende. Van den Berg blijkt letterlijk en figuurlijk een maatje te groot te zijn en Heerikhuisen verliest de partij op ippon. Dankzij haar winstpartij is echter het Olympisch brons veilig en mag Kayleigh dik tevreden zijn. Volgens vader Bart: “Als je bedenkt dat Kayleigh naast een verstandelijke, als enige ook een lichamelijke beperking heeft, was dit het maximaal haalbare. We zijn ongelofelijk trots op deze geweldige prestatie!”

De judoka’s van Team NL hebben bijzonder goed gepresteerd op deze eerste judo dag. Met één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille is de toon gezet. Op vrijdag en zaterdag vinden de overige wedstrijden plaats.


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Rustdag (29 juni 2011)


Vandaag hebben de judoka’s van Team NL een rustdag. Ze bezoeken het Special Olympics Festival, op het terrein van OAKA (het Olympisch complex van 2004 waar onder andere zwemmen en atletiek worden gehouden). Verder zullen ze deelnemen aan het Healthy Athletes Program. Dit is een gezondheidsprogramma van special Olympics waar de sporters getest worden en adviezen krijgen over voeding. De stemming zit er goed in en judoteam NL is klaar voor de strijd die donderdag 30 juni vanaf 16:00 uur zal starten in het American College of Greece.


SOWSG Divisioning (28 juni 2011)


Na een rustdag op zondag krijgen alle deelnemende judoka’s op maandag een clinic van Tycho van der Werff. De judoka’s van Team NL konden eindelijk weer de mat op om te trainen en te wennen aan de judozaal op het American College of Greece in Athene.

Op dinsdag vond de divisioning (poule indeling) onder leiding van Tycho plaats. Deze werd in drie sessie’s uitgevoerd. Kayleigh mocht in sessie 3 de mat op. Aan de hand van allerlei pakkingspelletjes, kanteltechnieken en kracht-, snelheid en coördinatieoefeningen werden de judoka’s geobserveerd. Aan de hand van de bevindingen van de vele aanwezige trainers zijn de poules ingedeeld.

Kayleigh’s wedstrijden zijn op donderdag 30 juni, van 16:00 tot 19:30 uur.
Pouleindeling:
Kayleigh Heerikhuisen (NLD), C3, 14 jaar
Ilse van den Berg (NLD), C3, 15 jaar
Katarina Norberg (NOO), C3, 23 jaar
Merja Eskelinen (FIN), C3, 30 jaar


De resultaten volgen zo spoedig mogelijk op deze website. De wedstrijden worden helaas niet uitgezonden op TV of internet. Films van de wedstrijden volgen zo zpoedig mogelijk op deze website.


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


SOWSG openingsceremonie (25 juni 2011)


LET THE GAMES BEGIN! Zaterdag 25 juni zijn in het Panathenaikon stdion in Athene de 13e Special Olympics World Summer Games geopend. De openingsceremonie was een indrukwekkende en emotionele show die maar liefst 5 uur duurde.
De ceremonie begon om 20:00 uur met muzikale optredens en de muziek vgemaakt op antieke potten, een traditie van het eiland Kreta. En na lang wachten voor de 7500 sporters mochten ze dan het stadion binnen marcheren. Met 170 landen werd dit een anderhalf uur durend feest waarbij Nederland als 119e land werd begroet. Overmand door emoties keken we hoe Kayleigh enthousiast naar het publiek zwaaide.

Nadat alle sporters hun plekje op de tribune hadden gevonden, werd de show geopend door Vanessa Williams en Margos Frangoulis. De Griekse vlag werd binnengedragen en gehesen op de klanken van het nationale volkslied.

Met “the calling”, gebaseerd op het oudste cosmische gedicht ter wereld, werd een indrukwekkende show gegeven. Daarna was er een tribute aan Eunice Kennedy Shriver, oprichtster van Special Olympics, gevolgt door speeches van Joanna Despotopoulou (President organiserend comité) en Timothy Shriver (CEO Special Olympics International)
Stevie Wonder gaf een indrukwekkend optreden en speelde maar liefst vijf grote hits. Het laatste nummer, “That’s what friends are for” zong hij samen met Vanessa Williams.

“Our Odysseus” was het hoofdthema van de openingsceremonie. Tijdens deze show werd de betekenis van moed, kracht en hoop voor de wereld en voor de sporters in het bijzonder in beeld gebracht.

President Papoulias opende de de Spelen officieel. De eed “Let me win!, But if I cannot win, let me be brave in my attempt!” werd afgelegd. De Flame of hope werd op een spectaculaire manier ontstoken en de avond werd afgesloten met een daverend vuurwerk.
Na afloop hebben we Kayleigh (en de rest van Team NL) naar buiten gevolgd en hebben we elkaar nog even kunnen knuffelen. Uiteindelijk namen we afscheid en kwamen we midden in de nacht aan in ons hotel, lichamelijk en geestelijk helemaal stuk. Maar wat zijn we trots op haar!

Ime mesa!


Klik hier om de fotoreportage van de opningsceremonie te bekijken (video volgt later).


Cyprus-Athene (24 juni 2011)


Na een leuke maar warme tijd op Cyprus, zijn we vandaag weer vertrokken naar Athene waar we eerst naar de Nederlandse ambassade gaan voor een receptie. De vlucht verliep voorspoedig. er waren alleen wat problemen met de bussen waardoor we later dan verwacht bij de ambassade aankwamen.

Er waren heel veel familieleden, bekende nederlanders en sponsors aanwezig om ons te begroeten. De ambassadeur heette ons van harte welkom. Hij en zijn vrouw hadden dit feest georganiseerd in de tuin van zijn residentie. Het was erg leuk om papa, mama, Caitlin en oma weer terug te zien. Er was volop drinken en lekkere hapjes werden continu rondgebracht.

De avond vloeg om en voor we het wisten, moesten we al weer afscheid nemen van de familie. Koffers in de bus en op naar het Olympisch dorp. Morgen is de openingsceremonie! We hebben er zin in!


Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Weer terug in Nederland!

Via deze website zal ik jou als lezer op de hoogte houden van de voorbereidingen op de Spelen en mijn belevenissen in Athene. Kijk daarom regelmatig om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

facebookmail


Gepost in Nieuws
Reacties staat uit voor Blog: Special Olympics World Summer Games 2011 Athene

Andere berichten uit deze Categorie

Reacties zijn gesloten.